Vill minska kunskapsklyftor

De brinner för att få fler att förstå vitsen med forskning. Och ett sätt att göra det är att göra vetenskapen tillgänglig. Det menar robotforskaren Danica Kragic och Anna Sjöström Douagi, programchef för Nobel Center.

Anna_Danica_850

Text: Emelie Molinder
Foto: Samuel Unéus

Vi träffas bland robotar och avancerade datorer på Danica Kragics kontor på KTH. Danica gör omedelbart klart för fotografen att hon inte tänker låta sig fotograferas med en liten robot. Det får bli med någon av de större, respektingivande pjäserna eller ingen alls. Hon är trött på att snuttifieras.

”Jag tar emot reportrar och fotografer flera gånger i veckan och har bestämt mig för att säga nej till att fotas med en dockliknande robot i knät, det sänder fel signaler”, säger hon.

Det är tydligt att det här inte är någon lekstuga. Här skapas vetenskap på hög nivå, och en vacker dag kan de där robotarna ha snott våra jobb.

Danica Kragic är professor i datalogi och forskar i robotik. Hon och Anna Sjöström Douagi, forskare i immunbiologi i grunden, och numera programchef för Nobel Center, känner varandra sedan tidigare. De brinner båda för att göra forskning och vetenskap tillgänglig för fler.

”Det är viktigt för alla att förstå vilka samhällsutmaningar vi står inför. I och med digitaliseringen och robotiseringen kommer många av de jobb som finns i dag att vara försvunna om 20 år. Vi behöver gemensamt bidra med idéer om hur vi ska möta den nya tiden. Jag tror att varje person kommer behöva vara lite av en forskare för att häng med i framtiden”, säger Danica Kragic.

Anna Sjöström Douagi håller med.
”Det har länge funnits en klyfta mellan de som forskar och alla andra. Människor har lätt tänkt att ”det där är inget för oss”. Det är viktigt att få bort kunskapsklyftan och visa att forskning faktiskt angår alla”, säger hon.

För att lyckas krävs en plats där allmänhet och forskare kan mötas och inspireras av varandra. En plats där vetenskapliga diskussioner kan äga rum på alla nivåer.

”Det behövs en oberoende plattform där vi gemensamt kan fundera kring hur vi kan bidra till mänsklighetens största nytta.”

En plats där varken politik eller andra intressen styr, säger Anna Sjöström Douagi. Nobel Center ska bli en sådan plats. Ett hus där barn, studenter och nyfiken allmänhet kan möta forskare, författare och fredsskapare.

Att inspirera ungdomar till att satsa på en karriär som forskare står högt på agendan för Anna och Danica, och Anna vill göra forskare till förebilder.

”För mig skulle det vara en dröm att stå på Nobel Center, tillsammans med Danica, och möta exempelvis en skolklass. Jag vill att alla ska fatta vitsen med forskning. Förstå att man kan vara en Danica som utmanar stereotypen av hur en forskare är och ser ut”, säger hon.

De vill båda förändra bilden av forskare och forskarvärlden.

”Många tror att man som forskare sitter ensam i ett rum och tänker tills man kommer fram till ett resultat. Vi vill förmedla en bild av att man arbetar ihop med andra. Att det är socialt och att man har roligt tillsammans”, säger Danica.

”Forskarvärlden är verkligen otroligt social. Den som gör forskarkarriär får ofta möjlighet att resa över hela världen. Det spelar ingen roll vilket kön du har eller vilket parti du röstar på, en bra idé är en bra idé överallt. Vart du än åker som forskare lämnar du spår efter dig. Dina idéer och tankar växer vidare, det är häftigt. Forskning är på många sätt ett stort fredsprojekt. Inte vill du bomba din samarbetspartner”, säger Anna.

Att det behövs en plats där allmänheten kan träffa företrädare för vetenskapen skriver nog många under på. Varför är det viktigt att det sker i hjärtat av Stockholm?

”Att placera Nobel Center mitt i Stockholm är ett sätt att visa hur viktiga de här frågorna är. Man ska inte underskatta tillgängligheten och närheten. Du ska kunna gå dit och få en idé till kaffet och beslutsfattare ska kunna komma över på lunchen”, säger Anna.

Danica är inne på samma linje.
”Du ska inte behöva någon anledning att gå dit. Du ska bara gå dit. Jag ser framför mig att man går runt där med kappan på och en kaffe i handen. På samma sätt som man går och kollar i skyltfönster för att få inspiration ska man kunna gå dit och fönstershoppa kunskap.”

Vad ser ni mest fram emot med Nobel Center?

Danica: Att det blir en wow-känsla, ett levande museum där man både kan få och bidra med nya idéer. En plats där kunskap inte är svår att ta till sig. En plats dit du går och blir glad.

Anna: Att Nobel Center bidrar till nya tankar och samtal. Att det blir en plats som inte finns i dag. En plats som för utvecklingen framåt och tar vetenskapen in i framtiden.