Vi vill skapa en helt ny typ av möten

Vad händer om en hjärnforskare, en konstnär och en Nobelpristagare möts i en panel för att prata om framtidens intelligens?

Mattias Fyrenius vet. Han är vd för Nobel Media och tillsammans med sina kollegor har han arrangerat en serie internationella möten där Nobelpriset är utgångspunkt för en ny form av dialog mellan vetenskap och samhälle. Studenter och beslutsfattare har haft rundabordssamtal och lyssnat på föreläsningar av Nobelpristagare och forskare kring teman som åldrande, genetik och om framtidens lärande.

Paneldiskussion under Nobel Week Dialogue i Göteborg 2015 på temat ”The Future of Intelligence”. På bilden Nobelpristagaren Michael Levitt tillsammas med Cynthia Breazeal och Dzulkifli Abdul Razak. Foto: Elin Bryngelsson /© Nobel Media AB

”Vi tror verkligen på samtalets kraft, inte bara för att vi genuint tror på att det för oss framåt, utan även för att det är underhållande för publiken. May-Britt Moser (Nobelpristagare i fysiologi eller medicin 2014) har sagt att man lär sig mer när man har roligt. Det ligger väldigt mycket i det.”

Flera av den här typen av seminarier och konferenser arrangerade av Nobel Media har hållits de senaste åren, på olika håll i världen. Exempelvis Singapore, Tokyo, Paris, Rio de Janeiro och Delhi.

”Vi har försökt skapa en helt ny typ av möten. Vi bjuder in världens mest spännande tänkare inom sina respektive områden för att gemensamt skapa engagemang och kunskap så att vi tillsammans kan föra både samtalet och i slutändan utvecklingen framåt. Vi skapar olika former av det gamla hederliga tv-programmet ”Snillen spekulerar” men i modern tappning och med ett mycket bredare anslag.”

Varje år arrangeras också ett heldagsseminarium i Stockholm eller Göteborg under namnet Nobel Week Dialogue, där just dialogen är i fokus.

”Dessa möten inger verkligen hopp om att vi tillsammans kan lösa många av de stora utmaningar som världen står inför genom att inspirera, sprida kunskap och utbyta idéer”, säger Mattias Fyrenius.

Nyckeln till framgången är att sammanföra människor med olika erfarenhet och kompetens. Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred – gör det möjligt att ta upp de frågor som är avgörande för vår framtid.

Vad blir skillnaden med ett Nobel Center i Stockholm?
”Där kommer vi att kunna arrangera den här formen av dialoger och möten på regelbunden basis, samtidigt som vi kommer att fortsätta att verka världen över”, säger Mattias Fyrenius.

Öppnar centret möjligheter som saknas i dag?
”Det tror jag. De dagliga samtal som kommer att ske, när exempelvis forskare möter studenter och turister, kommer att inspirera och engagera. Vi kan alltid lära oss något nytt, tänka en ny tanke och faktiskt bidra till en bättre värld. På samma sätt som Nobelpristagarna gjort i över hundra år.”