Vem ska jag tro på?

– Ett samtal om vilken roll experter spelar i samhällsdebatt och beslutsfattande.

Nobelpriset står för idén om att mänsklig utveckling gynnas av internationell gemenskap, respekt för kunskap och tron på möjligheten att förändra. Personer som belönas med priset har ägnat sina liv åt att producera nytt vetande – kunskap som kan användas av politiker för att fatta väl underbyggda beslut. Men vilken roll spelar experter i en tid då det grundläggande värdet av kunskap och fakta ifrågasätts? Används experter och sakkunniga på rätt sätt av journalister och politiker?

Anna Sjöström Douagi, programchef för Nobel Center, samtalar med:

Ulrika Björkstén, fil. dr och chef för Vetenskapsredaktionen, Sveriges Radio.

Lars Calmfors, forskare IFN, ordförande Arbetsmarknadsekonomiska rådet och professor emeritus internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Maja Fjaestad, tidigare statssekreterare, samhällspolitisk chef på Kommunal och lektor på KTH.

Thomas Strand, riksdagsledamot (S) och ordförande för Sällskapet riksdagsledamöter och forskare.

Avslutande ord: Torsten Wiesel, Nobelpristagare i fysiologi eller medicin 1981.

Datum: 17 februari
Tid: 8.30–9.30, frukost från klockan 8.00
Plats: Klarabiografen, Kulturhuset (entré från Sergels torg)
Anmälan: Fri entré men föranmälan krävs. Mejla till nobelcenter@nobelcenter.se. Antalet platser är begränsat så principen först till kvarn gäller.

Nobelprisets hem i Stockholm ska vara en arena för diskussioner om vetenskap, kultur och politik. Om några år öppnar Nobel Center i nya lokaler på Blasieholmen och fram till dess kommer vi att genomföra aktiviteter runt om i Stockholm.

Bilder från Nobel Week Dialogue, då studenter, experter och Nobelpristagare diskuterar avgörande framtidsfrågor. ©Nobel Media AB/Elin Bryngelsson, Niklas Elmehed