Stockholm September 17


Improved and refined Nobel Center is unveiled

The task of planning the Nobel Center is continuing, with the aim of creating a public meeting place with a focus on science, culture and peace. Today a revised proposal is being unveiled. Its fundamental concept is the same, but the building has been reduced in size and more clearly adapted to the Blasieholmen peninsula in central Stockholm.

I am pleased that we are now one step closer to turning the Nobel Center into a reality. The Center will enable us to take year-round advantage of the aura surrounding the Nobel Prize. We will have an opportunity to learn from history, understand our own age and together lay the groundwork for the future,” says Professor Carl-Henrik Heldin, Chairman of the Nobel Foundation.

During the summer, David Chipperfield Architects in Berlin has worked intensively to refine its plans for a Nobel Center. The building has been significantly reduced in height and length.

To us it has been important to listen to the opinions that have been presented. We are satisfied with the solutions that David Chipperfield Architects has developed. Even though the building will now be smaller, it will be possible to create the broad range of activities we have envisioned that are related to the Nobel Prize and the achievements of the Laureates. During daytime and evenings, the Nobel Center will be brimming with life. School children and the world’s leading thinkers will meet here, while both we Stockholm residents and tourists from all over the world will be able to feel at home,” says Lars Heikensten, Executive Director of the Nobel Foundation.



  • The building height has been lowered by 3 metres and its length shortened by about 4.5 metres. It has been given a clearer division into a base, middle and top floor that relates to the surrounding structures on the Blasieholmen peninsula. A public terrace of about 200 square metres in size has been created on the top floor along the south-east side of the building. It will offer sweeping views of the city and its waterways.
  • A review of the room programme, with the intention of reducing the size of the building, has given top priority to public spaces. They are well-defined and can be utilised in flexible ways for multiple purposes.
  • The design of the Nobel Auditorium has been further developed and will now be more flexible. The auditorium will be highly suitable for various kinds of public meetings. Here we will be able to hold scientific conferences and invite the public to lectures about current issues all year round. The Nobel Auditorium will furthermore provide an elegant setting that will work well for future Nobel Prize Award Ceremonies.
  • The underground car park, connected by a ramp to Hovslagargatan street, has been removed. This will enable us to establish an attractive square on this part of Blasieholmen as well. On the other side of the building, facing the water, an open green space extends to the quays with their walkways and boat traffic.
  • Technical equipment that was placed on top of the building in the previous proposal will be moved underground in the revised proposal.
  • On the top floor, two attractive spaces have been created to serve as a bar or be used for TV recordings of conversations with for example Nobel Laureates, providing a panorama of Stockholm as a backdrop.



Copyright: Nobelhuset AB
Production: AJL Production

The Nobel Center – a tour of the building

The entrance level of the Nobel Center will be an open meeting place with no entry fee. People can easily stroll in and look at temporary exhibitions or visit the shop and café. This is where their tour of the various spaces in the building will begin.

The two levels above the entrance level, and the lower ground floor of the building, will be used mainly for exhibitions and school activities. Visitors can be inspired by exhibitions about the Nobel Prize fields, about Alfred Nobel and about the Laureates and their contributions. There will be permanent exhibitions and large temporary projects. The exhibitions will be aimed at a broad audience – from Sweden and other countries – as well as students and teachers. On the second level there will also be a restaurant.

Level three will serve as a venue for meetings, both large and small. The building will provide a base for activities to which scientific researchers, writers and those who work with humanitarian issues and conflict resolution will be invited. It will also be a venue for open conference activities.

The fourth and top level will house the Nobel Auditorium, with large panorama windows providing spectacular views over the city of Stockholm. The auditorium will serve as a venue for large formal gatherings but can also be partitioned off for scientific conferences, cultural events and meetings dealing with current issues. The general public will be invited here for discussions and digital solutions will enable participants to share their thoughts and ideas with the rest of the world. A terrace stretching the length of the building’s long side in the south will offer visitors an opportunity to step outside and look out over the city. At the top of the building there will also be two further small spaces and the possibility of opening up a bar.

A small proportion of the building will be allocated for such uses as technical spaces and workstations, however the ambition is to open up most of the Nobel Center to visitors.


For further information, please contact
Rebecka Oxelström, Head of Communications, Nobel Center, + 46 734 12 66 75