A Room and a Half

A room and a half_The_Auditorium

Johan Celsing, Johan Celsing Arkitektkontor

The Nobel Center on Blasieholmen will inject a vigorous new institution that and adds considerably to the ambience of the peninsula.

The building will take its place in the city as an integral part of the urban context in which it is situated. The volume of the building will fit in with its surroundings while its skewed siting in the pattern of the city blocks will enable it to be perceived, like Nationalmuseum, as an autonomous institution. The project will transform Blasieholmen into a new whole with the two institutions sited on either side of the expanded urban park.

The Nobel Center is conceived as a clearly defined building where the vibrant, light, brick structure rises from a transparent podium. The careful composition of the facades and the varied treatments its materials aim to fuse a contemporary vitality of activities and usage with intense but realistic craftsmanship.

The facade could be described as a precise frame behind which an inimitable variety of events will take place. On the inside the Nobel Center displays a number of rich and compelling spatialities that are not immediately visible in its exterior. To some extent the interior can be described as a contrast to the exterior. Visiting the building will therefore be a dynamic journey of discovery between different settings and atmospheres.

The auditorium is one of these interiors. In the shape of an amphitheatre of only 15 rows depth. The shape of the seating also means there is a good contact within the audience itself, creating a vital ambience in the hall.

The generous daylight through the amphora-shaped oculi in the roof will endow the room with a unique appearance and support its intrinsic role as a space for dialogue and learning.

The auditorium could be characterized as an instrument, a light and delicate construction that rests on the buildingʼs concrete podium. The supporting role of the pierced podium is suggested in its facades but becomes more apparent in the Entrance Hall, with its series of barrel vaults as the visible structure on which the auditorium rests.

These areas at the heart of the building are enfolded by activities that have close contact with the life of the surrounding streets and with views across the city. For a wide public out-reach the institution will have low thresholds inviting passers-by as well as tourist and guests from afar. The Entrances, Temporary Exhibitions, Bistro, Library, Pocket Theatre, Restaurant, Pedagogic Lab reach out towards three distinct new urban spaces each with its own character. The numerous entrances along the southern facade face the square that can become a festival area for the city with outdoor activities in both the summer and the winter.

Pictures:

A Room and a Half by Johan Celsing

A Room and a Half
Johan Celsing Arkitektkontor

A room and a half_The_entrance_hall

A Room and a Half
Johan Celsing Arkitektkontor

A Room and a Half by Johan Celsing Arkitektkontor

A Room and a Half
Johan Celsing Arkitektkontor

 

 

 

 

 

 

 

 

The full proposal is available as pdf below.

A Room and a Half_full proposal_A1-posters