Architecture

Park_600

Architecture by David Chipperfield & Christoph Felger, David Chipperfield Architects Berlin

A unanimous competition jury selected David Chipperfield’s and Christoph Felger’s slender brass shimmering building as the winner in the Nobel Center architectural competition in April 2014.

According to the statement of the jury, the proposed building has an elegant, timeless and attractive external appearance, which according to the jury can symbolise Nobel-related activities in a persuasive way. At the same time, it has a lightness and openness that are appealing. The building also features a good, clear floor structure that can allow future changes and a beautiful Nobel Auditorium. The slim shape and moderate footprint of the building create good opportunities for pleasant outdoor settings on all sides of the building. This will please not only visitors to the Nobel Center, but also those who find their way to Blasieholmen to visit the Nationalmuseum or to stroll through this attractive urban space. Read more about the competition and the statement of the jury..

The winning proposal served as the basis for a new local plan on which the City of Stockholm held two public consultations before approving it in April 2016. Appeals are waiting before construction may start. Construction is estimated to two years.

The site

The beautiful site is located on the Blasieholmen peninsula, at Nybroviken, an inlet of the Baltic Sea in the heart of Stockholm.

David Chipperfield describes the exposed location next to the National Museum almost like a stage for the city, where manifold views to the city, but also manifold views from the city into the site are possible. The site is both part and not part of the city fabric. In a figurative sense this interrelation of both looking in and out or being part as well as not being part reflects notions of the essence of science and literature as well as the Nobel idea and as such form a dialectic basis for the approach of the conceptual development.

The architects’ concept for the new Nobel Center comprises four major ideas:

Nobel House

The placement of the new building as a freestanding ‘solitaire’ is fundamental to the urban and architectural considerations reflecting the notion of a ‘house’ as a civic building. In this way the identity of the new institution is established tying in harmoniously with the immediate urban context on Blasieholmen.

Nobel Auditorium

The auditorium is placed at the highest point of the new Nobel building. The entire Nobel auditorium becomes a ‘grand space’ with large panoramic windows allowing for maximum daylight as well as dramatic views over the city. In this way the auditorium establishes a public presence crowning the building not merely by architectural form but by the experience of human interaction.

Public place

The creation of a large public space, garden or park in the southern area of the site – exploiting the openness of the site in relation to its visibility and the course of the sun connecting the eastern and western waterfronts of Blasieholmen and thereby giving a major new public realm to the citizens of Stockholm.

Nobel Path

The introduction of a public path through the building starting from an open public ground floor and leading towards the Nobel Auditorium connecting as well as organising all programmatic functions and thereby establishing what the Nobel House is about – a dynamic place of encounter, exploration, representation and inspiration.

 

Follow the link to see all images in full size.

 

Night view from Skeppsholmen. May 2016. ©David Chipperfield Architects

View from Hovslagargatan. May 2016. ©David Chipperfield Architects

View from Nybroviken. May 2016. ©David Chipperfield Architects

A public route connects the various parts of the building. May 2016. ©David Chipperfield Architects

Entrance along Hovslagargatan street. May 2016. Provided for single use, ©David Chipperfield Architects

Entrance from Hovslagargatan. May 2016. ©David Chipperfield Architects

Ground floor of Nobel Center. May 2016. ©David Chipperfield Architects

Ground floor of Nobel Center. May 2016. ©David Chipperfield Architects

Café at ground floor. May 2016. ©David Chipperfield Architects

Café at ground floor. May 2016. ©David Chipperfield Architects

Exhibition space. May 2016. ©David Chipperfield Architects

Exhibition space. May 2016. ©David Chipperfield Architects

Auditorium. May 2016. ©David Chipperfield Architects

Auditorium. May 2016. ©David Chipperfield Architects

Restaurant at top floor. May 2016. ©David Chipperfield Architects

Restaurant at top floor. May 2016. ©David Chipperfield Architects